Egyedi méréstípusok”  almenü használata

A regisztrált programban tetszőleges újféle méréseket lehet definiálni, illetve ezeket a méréstípusokat elmenteni (Exportálás) vagy a mentett egyedi méréstípusokat egy másik írásba importálni.

 • A nem regisztrált alkalmazással be lehet tölteni egy ilyen írásmintát, lehet használni az egyedi méréstípusokat, de nem lehet megváltoztatni az egyedi méréstípusok tulajdonságait.

 • A Rezo program nincsenek egyedi mérések csak a Grapholo-ban!

Az egyedi mérésfajtákat mindig egy-egy adott írásmintához lehet egyedileg létrehozni.

Azért, hogy ne kelljen minden újabb írásnál az egyedi mérések jellemzőit újra és újra beprogramozni, ezért az üres méréstípusokat el lehet menteni nevegyedimérő.cmt  tipusú fájlba. A *cmt csak az ISTARban látható. 

A  “cmt” kiterjesztésű fájlokat egy másik írásmintába be tudjuk importálni, de csak akkor, ha nincs még egyetlen korábbi egyedi méréstípus sem az írásmintában. 

Az egyedi méréstípusoknál lehet tetszőleges 2 pont közötti távolságokat és szögeket  mérni, ezért ezt a pontot jól lehet hasznosítani az írásazonosításban, vagy  a REZOtól független, méréses statisztikázós elemzésekben, kutatásokban.

.

 

 

 

 

 

Egyedi méréstípus létrehozásakor meg kell adni a következőket:

 • Neve:  ez kerül be a mérési táblázatokba. 

 • A rövidítése (ez jelenik meg a méréskurzoron).

 • A szín határozza meg a mérési kurzor és a mérés pálcika és kijelölés színét.

 • Az “Olyan mint”:  a  "szülő mérés", aminek a tulajdonságait megörökölheti ez a mérés.

 • A szülővel összefésülés határozza meg, hogy mi történjen az így mért adatokkal, háromféle lehetőséget adhatunk meg, de ezeket folyamatosan megváltoztathatjuk:

 1. “Mindig fésülje össze”, akkor ennek a méréstípusnak az értékeit felhasználja a számolásban, diagramrajzolásban.

 2. “Soha”  az így jelzett adatokat kihagyja az összesítésekből, diagramból

 3. “Csak ha nincs szignifikáns különbség” esetében először megvizsgálja a program a mért adatok és a szülő adatok közötti méreteltérést. Ha a statisztikai próba nem mutat szignifikáns eltérést, akkor ezt a mérést automatikusan összefésüli a szűlőadatokkal, és felhasználja a diagramhoz is.     

(Például, ha a különálló ‘a’ betűk magasságára csinálunk egy mérést, ami olyan mint az Oválmagasság, akkor ez az oszlop azt határozza meg, hogy a rezo diagramon az ovámagasságba beszámolja-e ezeket a méréseket vagy sem.)

 • X billentyűs csere: az x billentyű hatására egy megadott másik egyedi méréstípussal cserélődik ki, ha ő az aktív mérés (visszafelé is működik).

Az írásmintán, ha a kurzort egy mérés fölé visszük, akkor szaggatott vonalas kijelölő keretben jelenik meg a mérés, és némi idő után a mérés jellemzőit tartalmazó buborékmenü. Ebben Az egyedi méréstípusok neve után zárójelben látható a szülő mérésfajta. (leolvasható még a mm, és a kategória méret is.)

egyedi mérések.png