Az ALAPFUNKCIÓK:
az alapmérés, az adatok megtekintése, mentése, nyomtatása.

 

 

A méretezés elvégzése után a program „Mérés üzemmód”-ra vált, megjelenik a bal felső eszköztáron az “AKTÍV MÉRÉS” legördülő listaablak, valamint aktívvá válik a mérőkurzor.

A legördülő listájából kell kiválasztanunk azt a mérésfajtát, amit használni akarunk (az alapvonalat is!)

Az összes szabvány rezonometriai jellemző megtalálható, de ami itt nem látható, azt egyedileg be tudjuk programozni, akár pl. a távolságmérés és a szögmérés. (Itt a rezonometriától teljesen független íráselemek, pl. hurokhossz, ékezet magasság, azaz tetszőleges két pont közötti kapcsolat beírható.)

 

A méréseket gyorsbillentyűk használatával lehet jelentősen felgyorsítani, illetve lehetnek olyan funkciók (pl. törlés, kilépés), amelyek csak billentyűvel vezérelhetők.

Az írásminta az egérgörgővel vagy az oldalcsúszkákkal mozgatható:

A  Shift  + egérgörgő jobbra, illetve balra tudja mozgatni az írásmintát.

Az írásmintán a Ctrl  + egérgörgő fokozatmentesen nagyítja vagy kicsinyíti az írásmintát.

Az eszköztár „RÁCS” ikonjára kattintva egy halvány kb. 5*5 mm-es négyzethálót teríthetünk az írásra, így jól szemrevételezhetők az íráskép szabálytalanságai, a sorok iránytartása, dőlések ingadozása stb.

Az eszköztár jobb oldalán lévő további ikonokkal bizonyos méréscsoportok (magasságok, szélességek stb.) vagy az íráskép láthatósága eltüntethető vagy megjeleníthető.

 Alapként minden mérés látszik, de ha már sokat mértünk, zavaró lehet mérés közben a rengeteg újabb jel. Ekkor a megfelelő ikonokra sorban kattintgatva ki- és visszakapcsolhatjuk pl. az összes vízszintes vagy függőleges méret megjelenítését.

 

Az ablak alján a duktor neve, az aktuális értelmezési fájl neve és betöltési lehetősége, a regisztráció érvényessége (a megadott tulajdonos név és mailcím adataival) látszik.

A program fejlécében mindig látható, hogy milyen fájl van betöltve és a név előtt *(csillag) jelzi, ha vannak még el nem mentett változások.