Írásvizsgálati területek

Ezekben a területekben csak a vizsgálat kiindulási alapja azonos. A célok és módszerek szinte mindenben különböznek.

A Rezonometria egyes részeit viszont mindhárom területen jól lehet alkalmazni értékelési, kutatási célokra is.

Kriminalisztikai írásszakértés

 

A kézírás (aláírás) egyediségéből indul ki. Az írás egyedi, és egyéni azonosításra alkalmas, mit pl. az ujjlenyomat vagy retinakép, de a körülmények függvényeben változékonyabb.Az írásazonosítás célja az író személyének azonosítása, azaz az eredetiség -hamisítás feltárása. Ehhez meghatározza az írás különleges azonosító jellemzőit, amelyből elegendőt feltárva kétség nélkül kimondható a kézazonosság

 
A grafológia klasszikus irányzatai

 

 A kézírást tudattalan tevékenységek összességeként, az emberre jellemző kifejező mozgásként, azaz mikrogesztusok sorozataként vizsgálja.A gesztusok dinamikája, egységessége, egymáshoz és a térhez való mérete, elhelyezése, formája és gyakorisága alapján az egyes íráselemekhez pszichológiai jelentéseket rendel.A jelentések és ebből kialakított személyiségleírások súlypontjai irányzatonként erősen eltérnek.Emiatt a tudományos világ attól függően utasítja vagy fogadja el a grafológiát, hogy éppen melyik irányzatot vizsgálja.

 
Az írásanalitika

 

Az írásanalitika, a gesztusvizsgálaton túl, optimumra törekvő tudatos céltevékenységként kezeli az írást.

Átfogó tudományos rendszerként az írás genetikai, íráskép-földrajzi, írásegészségügyi, kultúrantropológiai dimenzióit és ezek írásra gyakorolt tudatos és tudatalatti közvetlen és közvetett hatásait, összefüggéseit vizsgálja.

Személyiségmodelljeit a pszichológiai tesztekéhez hasonló eljárásokkal sztenderdizált protokollok mentén alakítja ki

 
  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now